Позиция на Възраждане: През май 2024 г., по време на Планов

...
Позиция на Възраждане: През май 2024 г., по време на Планов
Коментари Харесай

Възраждане: Поставиха под заплаха сигурността на АЕЦ Козлодуй

Позиция на " Възраждане ": 

През май 2024 година, по време на Планов годишен ремонт (ПГЕ) са конфигурирани 44 топлоотделящи касети (ТОК) в дейната зона на пети Енергоблок (ЕБ) на АЕЦ „ Козлодуй “.  С това деяние се компрометира модернизацията на 5 ЕБ, защото до този миг активната  зона е заредена  с ТОК на ТВЕЛ, поделение на „ Росатом “. С това гориво до сегашния момента се доближиха 104 % мощ, която се чака да не може да бъде достигната с новото гориво. То се доставя от „ Уестинхаус “ и има следните дефекти: 

- ТОК на „ Уестинхаус “ имат по-малка дълбочина на изгаряне, която дълбочина на изгаряне подхожда на дълбочината на изгаряне, която е употребена в ТОК вид ТВС-М, които са прилагани в АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД през 2003. По този метод се компрометира модернизацията на 5 и 6 ЕБ, тъй като в резултат на по-малката дълбочина на изгаряне няма по какъв начин да се доближат 104 %.  Това значи, че  икономическият резултат ще бъде по -малък, което обезсмисля инвестицията в новото гориво. 

- Горивото на „ Уестинхаус “ е престояло от 2019 до 2023 година в Република Чехия. Там 6 броя ТОК на „ Уестинхаус “ са били сложени пробно за една четиригодишна акция на горивото в дейната зона на ВВР – 1000. След престоя на горивото до 2023 година Чешката република не се наема да подписа контракт с „ Уестинхаус “ за гориво от този вид, а продължава контракта за гориво на шестте си реактора  вид ВВР с ТВЕЛ.

Този факт буди съмнение, тъй като в АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД се вкарва горивото на „ Уестинхаус “ на база радиофизичните планове на горивото от престоя в чешката АЕЦ. Тоест България взима рекомендация от специалисти, които не са траяли да употребяват горивото, за което подсигуряват. Това слага под въпрос и истинността на данните от Република Чехия.

Ядреното гориво се ползва под формата на таблетки, поместени в топлоотделящи детайли (ТОЕ), които са съставка от топлоотделящата касета (ТОК). В случая с „ Уестинхаус “ съществуват опасения, че здравината на топлоотделящия детайл е под въпрос, защото този вид касета към този момент е употребен в Украйна, където реакторите, които работят с него, работят на намалена мощ, с цел да не се наруши целостта на стената на топлоотделящия детайл. Това значи, че или реакторите на АЕЦ „ Козлодуй “ ще работят на по-ниска мощ, най-много 70 % и ще се създава по-малко ток, или рискуваме да бъде нарушена целостта на топлоотделещия детайл, което би могло да бъде доста рисково.

Причината за това е, че тъкмо топлоотделящият детайл попречва попадането на радиактивни детайли от деленето в топлоносителя и защищава от отделянето им в атмосферата. Нарушаването му е причина за нуклеарен случай, от който следствията могат да бъдат пагубни, както за чиновниците по този начин и за целия български народ. 

Здравината на ТОК на „ Уестинхаус “ е под въпрос, тъй като при възможна спешна обстановка, като да вземем за пример изключване на основна циркулационна помпа би трябвало да  сработи спешна отбрана. Органът на системите за ръководство и отбрана – кластерите, би трябвало да паднат под личната си тежест върху главата на касетата. Вследствие на този удар главата на касетата може да бъде компрометирана, както към този момент се е случвало в украинските АЕЦ с този вид ТОК. По отношение на здравината на ТОК на „ Уестинхаус “ е употребена оценка на компания ISRN, подпомагаща регулаторния орган на Франция – страна, която сама не употребява гориво на „ Уестинхаус “, а продължава да купува съветско гориво макар глобите, които държи да бъдат налагани на Руската Федерация.

Касетата на „ Уестинхаус “ е под въпрос, защото тя е разработка на ТВЕЛ, заимствана от „ Уестинхаус “, за което сред двете компании текат правосъдни каузи. Причината е, че ТВЕЛ има патента за този вид ТОК, който е тяхна разработка от преди 20 година, а през днешния ден е приложена от „ Уестинхаус “ напълно заимствана от остарялата разработка на ТВЕЛ. 

АЕЦ „ Козлодуй “ ЕАД е най- проверяваната АЕЦ в Европа и света. Използването на този вид гориво на „ Уестингхаус “ с гореизброените дефекти може да докара с изключение на до спешна обстановка и до затваряне на централата. 

При възможен сходен процес на събитията, България би могла да унищожи нуклеарната си енергетика и от експортьор на ток да се превърнем във вносител. Например,  прилежаща на нас Турция има стратегия за развиване на нуклеарната енергетика, която се демонстрира в строителството на 4 АЕЦ с 4 енергоблока всяка, т.е. 16 реактора, които се построяват взаимно с „ Росатом “. Ето още една заплаха да станем енергийно и  стопански подвластни от прилежаща Турция, тъй като без енергетика няма стопанска система. 

Ето за какво призоваваме всички български жители на 9 юни да излязат и да гласоподават с номер 12 за „ Възраждане “, с цел да спасим българската енергетика.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР